Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #19] Fuzzies orkester

I MITTEN AV åttiotalet skulle svensk I rock vara slamrig, skitig och slyngelaktig. Och ha svarta smala skor — »winklepickers« — till de sedvanliga svenska tubsockorna. Förebilderna fanns främst i USA, från ? & The Mysterians och Iggy Pop fram till Cramps och Lyres.

Den mest givna mötesplatsen, rent musikaliskt, var samlingsplattan »A Real Cool Time«, som dessutom bar den talande undertiteln »Distorted Sounds From the North«.

Här samsades det bästa Sverige hade att erbjuda i fråga om skrammelrock: Nomads, Problem, Creeps, och — förstås — Occasional Dead Flys. Svensk garagerock blev plötsligt en handelsvara. Ända bort till Australien.

Nu, drygt tio år senare, är det dags att backa in rockmusiken i garaget igen. På den nystartade etiketten Fuzzbomb har Mi-Mo Sound Production i Älvsjö sammanställt »Another Real Cool Time«, som enligt egen utsago ska »spegla den svenska rockscenen av det skitigaste slaget 1996«.

På plattan samsas 16 fuzzfantomer av varierande form och färg, från välkända Backyard Babies till nya, lovande Highschool Hellcats, från de tunga stockholmarna Solar Lodge till de poppiga göteborgarna Nervous.

Här finns givetvis Robert Johnson och hans Punchdrunks, vars senaste album »Feels Like Buzz Aldrin« fick 8 av 10 i POP #18.

Här finns klubbfavoriterna Hellacopters, och här finns Göteborgsbandet Cry, som bjuder på ett smakprov från kommande albumet »Kamikaze R&R«.

Ett produktionssamarbete mellan tyska Zuma och Göteborgsbaserade Velodrome.

— Skivan släpps först i Tyskland, där vi var nere och spelade nyligen. Här i Sverige kommer den i augusti, säger Crys sångare L. P. Andersson, som hoppas på fler festivalspelningar i sommar.

Cry, som har djupa rötter i Örebro, bildades redan 1990 och har bakom sig en rad singlar och ett uppmärksammat album, »Jackpot«, som fått fin kritik långt utanför Sveriges gränser.

Bland beundrarna finns till exempel rockgurun Greg Shaw.


Micke Widell

Filed under: hemma, Micke Widell, POP #19, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: