Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #14] Album: FLAMING LIPS – Clouds Taste Metallic

FLAMING LIPS

Clouds Taste Metallic

Warner

Wayne Coynes sorgsna och gnälliga röst är sig lik. Rent musikaliskt är det inte heller särdeles annorlunda mot hur de senaste skivorna låter. I Flaming Lips färgsprakande universum är allt ungefär som det brukar vara; men det innebär alls inte att man vet vad man har att vänta av bandet. Vad som helst kan hända och gör det också. Låtarna tycks växa fram ur ingenting och resultatet är fullständigt oförutsägbart. Det är lekfullheten och förmågan att se det löjliga i tillvaron som gör Flaming Lips till det kanske bästa psykedeliska rockband USA har att erbjuda.

»In a Priest Driven Ambulance« från 1990 (och där man bland låtarna kan hitta en förtjusande vibratotolkning av »Wonderful World«) är kanske deras bästa album. Den är dock sorgligt bortglömd, dels på grund av distributionsproblem, dels på grund av att bandet i samma veva lämnade Restless Records och skrev på för jätten Warner.

Numera är Flaming Lips firade hjältar och har som pricken över karriär-i:et medverkat i ett avsnitt av Beverly Hills 90210. Med förra skivan »Transmissions From the Satellite Heart« fick bandet sin första nästan-hit. Låten i fråga heter »She Don’t Use Jelly« och är en oemotståndlig popsång om en flicka som äter rostat bröd och vaselin till frukost. På nya skivan är det bara »This Here Giraffe« som är lika enkel och omedelbar. »Brainville« är visserligen poppig, men texten, som behandlar de så kallade intellektuella som tror att man måste ha en universitetsexamen för att ha existensberättigande, är ordentligt bitsk.

Texterna pendlar mellan det dystert svartskiftande, som i »The Abandoned Hospital Ship« och »Evil Will Prevail«, och det uppsluppet absurda, vilket gör helhetsupplevelsen till en något förvirrande upplevelse, men i fallet Flaming Lips är det just det som är finessen. De fantastiska låttitlarna, körerna och filmprojektorn som rullar i bakgrunden i »The Abandoned Hospital Ship« gör »Clouds Taste Metallic« till ännu ett omistligt alster från Oklahoma Citys raraste vildhjärnor.

Anna Hellsten

Filed under: Album #14, Anna Hellsten, Betyg 07, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: