Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #14] Album: DAS EFX – Hold It Down

DAS EFX

Hold It Down

eastwest/Warner

»Represent the Real«, »Microphone Master«, »Ready to Rock Rough Rhymes«, »Hardcore Rap Act«, »Here We Go« och »Real Hip Hop«. Namnen på låtarna säger allt. Och hip hop kan knappast bli enklare än så här. För Brooklyns Das EFX – Skoob och Dray – lämnade, som de själva uttrycker det, aldrig kloakerna. De stannade kvar och gjorde det de kunde bäst. Och när hip hopen mer än någonsin tidigare strävar efter att vara »for real«, på riktigt, har varvet gått runt.

Das EFX tre år gamla debut, »Dead Serious«, var ett av det årets största och bästa rapalbum, medan uppföljaren, 1993 års »Straight Up Sewaside«, försvann spårlöst. Men »Hold It Down«, som föregåtts av singeln med den talande titeln »Real Hip-hop«, är bara just på riktigt. Ingen gimmick. Bara riktig hip hop. Das EFX levererar freestyle-rim över takter och scratch från den gamla skolan.

När man beskriver östkust-rap är det lätt hänt att man börjar tala om feta takter och under vissa perioder har det gått inflation i uttrycket. Men på »Hold It Down« är de på några spår just så feta att de inte skulle bli fetare i händerna ens på The Chemical Brothers eller Mantronix.

Och allt låter som om det vore en enda lång inspirerad jam session. KRS-One gästar, Pete Rock remixar och, som på samtliga Das EFX-album, håller Parrish Smith från EPMD i trådarna. Det är på riktigt.

Andres Lokko

Filed under: Album #14, Andres Lokko, Betyg 07, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: