Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #14] Album: CAST – All Change

CAST

All Change

Polydor/PolyGram

»There she goes/There she goes again/chasing down my lane…«

Det är ingen idé att försöka blunda för det faktum att Cast har en historisk stenkoloss fastkedjad runt vristen. Med John Power, före detta basist i Liverpool-legenderna The La’s, som frontfigur, har de i brittisk press blivit enormt omskrivna, mycket tack vare att John Power är just före detta basist i The La’s.

I jämförelse med The La’s, som i huvudsak var Lee Mayers med kompmusiker, står sig dock Cast relativt slätt. De är visserligen den logiska fortsättningen på The La’s; samma inspirationskällor, med The Beatles som övertydligt förtecken, samma lika klassiskt skolade stämsångspop. Och för all del, de kan sitt hantverk.

När Cast skiner som starkast, som på smäktande popballaden »Walk Away«, har jag inget att invända. Med finslipning och större visioner kanske de kan skriva låtar i paritet med Blurs »The Universal«. Jag håller dörren öppen.

Men som helhet saknar plattan dynamik, och någon »There She Goes«, The La’s signaturmelodi och en av åttiotalets verkliga popklassiker, har John Power ännu inte skrivit. Det lär dessutom snart bli ännu svårare att göra sig fri från Lee Mayers skugga. Efter fem års självvald exil befinner sig Mayers i Rat Scabies studio i London. En hel värld håller andan.

Terry Ericsson

Filed under: Album #14, Betyg 06, Terry Ericsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: