Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #21] Petrol

PETROL SPELAR så söt gitarrpop att de kunde vara bortglömda Bangles-medlemmar som zappats hit i tidsmaskin från 1981. Faktum är att Camilla Lundin och Jenny Oman bildade sin första orkester redan på den tiden, som åttaåriga bästisar hemma i Bålstad, och kallade sig Swing Girls medan de sjöng nonsenstexter med hopprep som mikrofon. Nu har de skaffat sig riktiga instrument, ett lite tuffare gruppnamn och spelar in ett debutalbum med Magnus Frykberg som producent.

— Låtarna har samma popstuk som för femton år sedan, säger Jenny. Enda skillnaden är att vi blivit duktigare.

Petrols låtar är fullpumpade med glad, kalifornisk high school-känsla. Camillas gitarr nafsar busigt under Jennys nasala tonårsröst.

— Många säger att vi låter amerikanskt men våra förebilder har alltid varit engelska. Lush är bäst. Fast de borde göra fler glada låtar. Popmusik ska vara rak och enkel. Så fort man krånglar till det måste man tänka till när man lyssnar och det ska inte behövas, säger Camilla.

— Piano är det instrument jag behärskar bäst, fortsätter hon. Men jag skulle aldrig kunna skriva en låt med det. Jag kan för många pianoackord och skulle göra allt onödigt komplicerat.

Singeln »Walk By« är späckad med simpla melodier och spretiga punkriff. Man förstår att Jenny och Camilla dumpade sina jobb på en datafirma i Västerås och IKEAs kundservice för att göra popmusik.

— Bara inte folk tror att vi är värsta rockbrudarna för att vi heter Petrol. Vi är ett popband. Vi gillar pop.


Fredrik Strage

Filed under: Fredrik Strage, hemma, POP #21, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: