Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #21] Andreas Johnson

SOM LITEN brukade Andreas Johnson längta till kvällarna på det gamla jazzhaket Stampen. Medan mamma och pappa ett par gånger i månaden underhöll Stampens publik med sång och trumspel underhöll klubbens personal Andreas med kakor och saft.

— Som jag minns det somnade jag alltid med cigarettrök i ögonen och jazz i öronen. Antingen följde jag med mamma och pappa när de spelade ute, eller så hade vi gäster hemma.

Det är snart tjugo år sedan Andreas snusade på en soffa på Stampens övervåning. Numera jobbar han lite då och då i baren.

Den fem år äldre brodern, som var den som först släpade hem farliga Kiss-skivor till det jazzdominerade barndomshemmet, har blivit advokat. Andreas har gått i föräldrarnas fotspår. Efter ett par år i olika barer, skidorter, städer och rockband — bland annat Planet Waves — har han satt sig ner för att skriva egna, enkla sånger.

Det är sånger som luktar kåda, bark och fuktiga löv. Sånger som andas amerikansk trubadurtradition men inte riktigt följer den eftersom de är aningen för storslagna och inte berättar några historier, eller beskriver fasta situationer. Dessutom är de lite påverkade av Andreas Johnsons besatthet av Frank Sinatra.

— Låtarna på skivan är till stor del hopsnickrade under förra hösten. Jag flyttade ut till en stuga på landet utan ordentlig vatten- eller el-tillförsel. Tyckte att det var dags att lugna ner sig, och trodde faktiskt att jag skulle trivas. Som sagt var det ju bra för låtskrivandet.

Men så kom vintern. Marken frös. Vattentanken frös. Andreas frös. Han frös så mycket att han körde i diket med bilen, och drabbades av ungefär tusen andra olyckor. Så den här hösten bor Andreas i Stockholm igen.


Madelaine Levy

Filed under: hemma, Madelaine Levy, POP #21, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: