Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #13] Album: STEREOLAB – Music For the Amorphous Body Study Center

STEREOLAB

Music For the Amorphous Body Study Center

Duophonic/import

Paret Laetitia Sadier och Tim Gane fortsätter envist att göra egensinnig musik. De har omgärdat sitt lilla hörn av popvärlden med späda gitarrer, rymdljud från sextiotalet, entonig sång och en vägg av drönande moogsyntar. Ibland — som på singlarna »French Disco« och »Ping Pong« — har de finslipat sina toner till en slags experimentell easy listening. Men stundtals har de också gått på grund under sina kosmiska irrfärder och låtit lika sura som The Fall.

Denna mini-LP hör till det mest lättsamma som Stereolab presterat. Musiken skrevs för en konstutställning på Tanya Bonakdar Gallery i New York där den avantgardistiske skulptören Charles Long försökte visa hur musik och materia ska utveckla själsfrändskap mellan människor. På skivomslaget syns en av skulpturerna. Den liknar en kula jordgubbsglass som man pluggat hörlurar i. En annan skulptur ser ut som en korsning av Barbapappa och en blå tygspermie — även den med hörlurar inpluggade. Sympatiskt. Men för att uppskatta utställningen till fullo ska man nog se den i verkligheten.

Musiken går däremot att avnjuta på egen hand. »Pop Quiz« är en av Stereolabs vackraste låtar och det väl avvägda lallandet i »How to Play Your Internal Organs Overnight« är fridfullt som signaturen till någon tjeckisk dockfilm från sjuttiotalet. Ännu roligare är att gruppen fortsätter hylla den gamle moogsyntpionjären Juan Garcia Esquivel med analoga fyrverkerier som är ett party för örat.

Stereolab har spottat ur sig skivor i en rasande takt och »Music For the Amorphous Body Study Center« hör till de allra bästa. Det är bara att fantisera om kulor av jordgubbsglass, lyssna på musiken och försöka glömma att Laetitia Sadiers socialistiska texter (typ »individuality apart from society is a big fallacy«) börjat slira iväg åt Laibach-hållet.

Fredrik Strage

Filed under: Album #13, Betyg 06, Fredrik Strage, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: