Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #13] Album: ROCKERS HIFI – Rockers to Rockers

ROCKERS HIFI

Rockers to Rockers

Island/PolyGram

Rockers HIFI kallade sig från början Original Rockers och gav ut detta magnifikt dubbiga debutalbum på sin egen etikett Different Drummer 1993. I femtonhundra exemplar. Sedan skrev de på för Island, som ville ge ut albumet igen men genast stötte på en massa copyright-problem.

Nu har »Rockers to Rockers« rensats på förbjudet samplingsmaterial, ett par av spåren har strukits och några nya har stoppats in. Och duon har fått byta namn till Rockers HIFI eftersom »Original Rockers« var olovligt hämtat från en samlingsskiva med reggae-stjärnan Augustus Pablo.

Dick Whittingham och Glyn Bush producerar en relativt enkel men ovanligt effektiv form av elektronisk dub, som smälter ihop det brittiska och det jamaicanska med personlighet och precision. Rootsreggae-röster svävar på funkiga technobeats. Synt- och trummaskinsljuden — skräpiga och dova, precis som ljuden i klassiska jamaicanska produktioner — svänger och ekar på precis rätt sätt. Och på två av de bästa spåren, förstasingeln »What a Life« och nya »DTI«, gästrappar och sjunger kompisen Rob McKenzie om… ja, livet.

»Rockers to Rockers« rymmer knappt några upp och nedgångar, utan upprätthåller ett imponerande jämnt sväng rakt igenom. Och då finns det egentligen inget mer att tillägga — tycker du om musik som ekar och svänger så är det bara att dubba in Rockers i biorytmen.

Sebastian Stebe

Filed under: Album #13, Betyg 08, Sebastian Stebe, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: