Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #13] Album: REJUVINATION – Introduction

REJUVINATION

Introduction

Soma/import

Glasgow ligger tillräckligt långt borta från London för att de stolta skotska techno-entusiasterna på skivbolaget Soma aldrig ska fastna i huvudstadens eviga sökande efter nya genrebeteckningar att klistra på allt som låter en smula annorlunda från förra veckans technotolvor.

Men det är ändå närmare till London — sisådär sex timmar med British Rail — än till Chicago, Detroit eller Düsseldorf.

Alla subkulturer som haft amerikansk dansmusik till grund har ända sedan det tidiga sjuttiotalets northern soul-scen, över åttiotalets jazzfunk, street soul och hip hop, till de senaste årens jungle och alla förgreningar av det som 1988 döptes till acid house — utvecklats i en helt egen takt.

Soma startades av några lokala Glasgow-DJ:s 1991 och tillhör numera den exklusiva lilla skara av bolag vars singlar housekonnässörer och DJ:s automatiskt köper utan att ens behöva överväga att lyssna på dem innan. De vet att de är bra.

Duon bakom Rejuvination, Jim Muotone och Glenn Gibbons, har tidigare samarbetat med stallkamraterna Slam på ett antal av deras — i housekretsar — legendariska remixar och egna skivor. Och de var inblandade i skapandet av den skotska technons »nationalsång« — Slams »Positive Education«.

På klubbar som Slam At The Arches och på den där färjan, The Renfrew, som ligger förtöjd vid en av kajerna mitt i Glasgow och varje lördagsnatt förvandlas till en flytande housefest där alla plockar apelsiner, lever technon ett eget liv och utvecklas i en helt egen takt.

»Introduction« innehåller duons samtliga fyra tolvor — »Reqiuem«, »Sychophantasy«, »Dr Peter« och »Don’t Forget Who You Are«.

Det är det första riktiga albumet på Soma och den är snudd på en greatest hits-samling som sträcker sig över suggestivt ambienta beats, renodlad Detroit-techno och acid till den gigantiska stråkattacken i avslutande »Sychophantasy«.

Den som hoppar över »Introduction« — och, när vi ändå är inne på skotsk techno, Slams remixar av Hardfloors »Mahogany Roots« — har inte en tjalle att imponera på dansgolvets sötaste flickor. Eller pojkar.

Andres Lokko

Filed under: Album #13, Andres Lokko, Betyg 07, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: