Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #13] Album: DIVERSE ARTISTER – New Jersey Drive Vol 1-2

DIVERSE ARTISTER

New Jersey Drive Vol 1-2

Tommy Boy/import

Det är egentligen helt obegripligt. Regissören Nick Gomez har lyckats övertala Redman, Lords Of The Underground, Heavy D, OutKast, Keith Murray, Coolio, MC Eiht, Queen Latifah, Black Moon, Smif’N’Wessun, Jeru The Damaja, O.C., Notorious BIG, Organized Konfusion, Naughty By Nature och tretton andra moderna rhythm’n’blues-stjärnor att skriva nya låtar till en film om ett gangsta-gäng i New Jersey som specialiserat sig på att tjuvkoppla bilar.

Tjugofem artister medverkar på soundtracket, hur många av låtarna som över huvud taget figurerar i filmen har jag ingen aning om. Och de fick inte ens plats på en CD. Gomez var tvungen att dela upp dem i två volymer. Men allt verkar ha skett i så snabb takt att ingen tänkte på att låtarna skulle ta slut mitt i volym två. Så volym ett innehåller sjutton spår, tvåan bara åtta. Men det är på tvåan man hittar Jeru The Damajas »Invasion«, så om man är det minsta intresserad av ny amerikansk R&B så är det ingen idé att ens försöka inbilla sig att det skulle räcka med ettan.

Soundtracks som »Above the Rim«, »Pump Ya Fist«, »Tales From the Hood«, »Jason’s Lyric«, »Friday« och »New Jersey Drive« kan liknas vid de jams där DJ:s och rappare inför publik tävlade om vem som kunde levererade phetaste beatsen eller de smartaste rimmen. Nu gör man det på soundtracks i stället.

Det är tävlingsmomentet som är orsaken till att rapartisternas bidrag till soundtracks allt oftare överträffar det mesta på deras egna album och tolvor.

Och »New Jersey Drive 1&2« kan skryta med rena rama OS-uppslutningen.

En gång i tiden var »nej, men jag har läst boken« det naturliga svaret på frågan om man hade sett filmen. I dag är svaret, åtminstone nät det gäller ny svart amerikansk film, alltid detsamma. »Nej, men jag älskar soundtracket«.

Andres Lokko

Filed under: Album #13, Andres Lokko, Betyg 07, Betyg 08, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: