Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #18] Album: JERRY WILLIAMS – Jerry Williams

JERRY WILLIAMS

Jerry Williams

Sonet/Stockholm Label Group

Lasse Berghagen på Silja Line-kryssning — eller cool folkhems-Elvis. Rörkrökare Fernström från Solna har under den senare delen av sin 33 år långa karriär landat både helt fel och helt rätt, och att få stoppa ett nytt album i CD-maskinen är alltid lika spännande. Man vet aldrig. Det hänger i allmänhet på två saker: låtar och produktion. Den 54-årige raggarhjälten ska helst arbeta med material han har ett naturligt och helt intuitivt förhållande till, det vill säga företrädesvis sånger med rötter i tidig rock’n’roll och rhythm’n’blues. Nummer med modernare temperament har han svårt att greppa, även när innehållet synbarligen passar honom alldeles perfekt. Bolsjeviken Williams gjorde ju till och med lam svensktopp av Lennons »Working Class Hero«.

Den här gången har man emellertid satt samman en föredömlig låtlista. Titlar som »Dance With Me«, »Poison Ivy« och »Spanish Harlem« kan förefalla väl konventionella och förutsägbara, men det är i just den sortens evergreens »Jerka« är som bäst. Han kan dem, han förstår dem och han vet hur de ska tas. Det gäller även i högsta grad singelspåret »Jackson«, skriven av Jerry Leiber och Billy Edd Wheeler och tidigare inspelad av bland andra Lee Hazelwood och Nancy Sinatra. Den stompiga pärlan, framförd i duett med Ardis, utgör hela skivans höjdpunkt.

Även produktionen är genomtänkt och bra. Tidigare har Williams vid olika tillfällen hamnat i händerna på såskoppar som brett tegelstenstjocka lager med smör över mastertejperna och då har inga kalaslåtar i världen hjälpt. Det har blivit Lasse Berghagen i alla fall. Men Anders Hansson är en begåvad koordinator och har skapat en distinkt ljudbild som accentuerar styrkan både i låtarna och sången.

Eftersom jag hört långtifrån alla kan jag inte vara helt säker, men förmodligen är detta en av de bästa plattor Jerry Williams släppt.

Per Bjurman

Filed under: Album #18, Betyg 06, Per Bjurman, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: