Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #18] Album: DIVERSE ARTISTER – 12 Standards

DIVERSE ARTISTER

12 Standards

Stockholm/Stockholm Label Group

När det är vår låter det mesta som en bra idé. Som att åka spårvagn till Äppelviken och titta på hundar och power boats, eller sitta ner på vilket uselt utekafé som helst och ögna dialogerna i »Vem minns Yngve Frej« genom nya solglasögon, eller lägga sig raklång i hajakvariets kryptunnel på Djurgården och leka Costeau.

Eller digga dussinet torrt storbandsarrade standards valda och insjungna av hela svenska popsångareliten.

Arrangören och bandledaren Mats Holmquists stilsäkert skarpa orkester Stora Stygga imponerar på samma opretentiösa sätt som aprilsolen i zenit. Liksom flertalet artister och covers.

Lisa Nilsson rör sig hemtamt i en fyrtiotalsmusikal; Cardigans Nina Persson hänger sig åt en förtjusande Astrud Gilberto-charad; Olle Ljungström missar inte en ton i »My Funny Valentine«; Papa Dee rockar rudimentär reggae av »The Thrill Is Gone«; Viktoria Tolstoy, Titiyo och Sara Isaksson figurerar i varsin topptolkning av gamla Broadway- och Hollywoodnummer.

Jag har till och med svårt att låta bli att uppskatta Freddie Wadlings övergrepp på Jerome Kern. Det är ju vår. Alltihop slinker ner precis lika lätt som skitkaffet på den där uteserveringen — det gäller inte minst Nisse Landgrens och Magnum Coltrane Price stinkande läsning av Jon Hendricks-textad Monk, Jennifer Brown och Stakka Bo som inte precis gör Billie Holiday rättvisa, och Sharon Dyalls osnygga kråmanden framför Whitney Houston-spegeln.

Den 29 april framförs det mesta av skivan inför TV-kameror, från China-Teaterns scen i Stockholm. Det kommer att bli en lång, fin vårkväll men ett jobbigt ojämnt program.

Kjell Häglund

Filed under: Album #18, Betyg 06, Kjell Häglund, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: