Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #18] Album: DAVID TOOP – Screen Ceremonies

DAVID TOOP

Screen Ceremonies

The Wire Editions/import

Den brittiske musikern och journalisten Davids Toops första soloalbum hålls delvis samman av idéer om skärmens betydelse i det västerländska samhället (framför allt dator- och TV-skärmen) och dess förhållande till vårt uråldriga behov av ritualer och ceremonier. Det finns en sådan grund, en sammanlänkande idé. Men mer än någonting annat är »Screen Ceremonies« en imponerande överblick av Toops musikaliska visioner. Efter nästan två decenniers spelande, ofta i improvisationssammanhang, och skrivande, bland annat i The Face, The Times och The Wire, i hip hop-boken »Rap Attack« och i den nyligen utgivna ambienthistoriken »Ocean of Sound«, har han en lång rad fascinerande idéer om ljud och musikskapande.

En hel del av dem finns representerade här. Kombinationen av extrema musikteknologier som primitiva bambu-instrument och digital hårddiskeditering. Föreställningen om en elektronisk soulmusik. Mystiken i de långsamt bortdöende tonerna av en steelgitarr. Resor genom underjordiska baskanaler. Ljudet av hemliga initiationsriter. Dragningskraften hos de konstgjorda känslo- och dramasubstitut som finns inbyggda i femtiotalets storögda science fiction-berättelser, i sextiotalets surfmusik, i Hollywoods äventyrsfilmer och i den ofta utopiska exotica-rörelse som uppstod i efterkrigstidens USA med easy listening-artister som Martin Denny och Les Baxter.

Inte särskilt förvånande, därför, att musiken på »Screen Ceremonies« intar ett område långt utanför alla definierade kategorier. Genom att föra samman det digitalt rena med det dunkelt rituella, det elektroniskt programmerade med det livespelade — Toop spelar olika sorters gitarrer, flöjter och en rad rytminstrument från Sydamerika, Japan och Kina — skapar han komplexa, polyrytmiska atmosfärer med en stark förmåga att framkalla nya bilder, tidigare osedda scenarier. Idén om ambientmusik som möblemang, som ett ignorerbart inslag i inredningen, får inget fäste alls: stämningen är hela tiden intensiv; ibland märkligt vacker, ibland skrämmande, men aldrig neutral. En ytterlighet är »The Psychic«, det kanske mest lättillgängliga spåret, med skinande technoslinga och rötter i åttiotalets Nu Groove, medan »Reverse World«, uppbyggd av minimala ljud som förstorats och satts i rörelse, är en sex minuter lång febrig hallucination.

Albumet innehåller också ett särskilt känsloladdat inslag, »The Darkened Room«, vars bakgrund avslöjar åtskilligt även om resten av musiken. Låten är tillägnad David Toops fru — journalisten Kimberley Leston — som begick självmord förra året. I en intervju publicerad i The Wire berättar Toop att den problematiska, nästan outhärdliga situation som uppstod efter den katastrofen är nära kopplad till musiken på »Screen Ceremonies«. Det var också omständigheterna kring hans frus död som fick honom att fundera på hur dåligt ritualer ofta fungerar i vårt moderna samhälle, hur ytlig en viktig ceremoni som en begravning kan vara. »Låter man folk genomföra en begravning som de vill«, sa han till The Wire, »på det enklaste, mest praktiska sättet, så går man därifrån och känner sig fullständigt isolerad från hela händelsen, som om ingenting hade hänt, och det är förödande: det är som en skärm mellan en själv och det man känner.«

»Screen Ceremonies« är ett mångdimensionellt album — lika suggestivt som det är idésprudlande, lika känslomässigt djupt som det är musikaliskt spännande. För en konsumentupplysning baserad på någorlunda välkända referenser, prova Future Sound Of London, Jon Hassel och Sun Ra upplevda tillsammans genom ett roterande kalejdoskop.

Men det finns ett enklare alternativ: läs den här recensionen en gång till och lyssna på skivan. Noga.

Sebastian Stebe

Filed under: Album #18, Betyg 08, Sebastian Stebe, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: