Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #18] Album: OBCONIC – Obconic

OBCONIC

Obconic

Beverage/Stockholm Label Group

I tio år har Andreas Karperyd och Mattias Tegnér ägnat sig åt hisnande ljudarkitektur. Som Omala har de rest en lång rad musikaliska byggnader som ekat likt pampiga katedraler och skakat av maskinslammer från mörka pannrum. På albumen »Germ« (1989) och »Relicon« (1991) vältrade de sig i maffiga körer, iskalla stålsträngar, lägereldstrummor och tassandet av insekter. De drev långt bort från begrepp som »industrimusik« och »ambient« för att utforska områden dit inga notrader ledde. På kassetten »So God Damn Boring« presenterade de musik för hundar. Toner med så hög frekvens att ingen människa kunde uppfatta dem.

Tyvärr har Omalas talang inte motsvarats av en generös skivutgivning. Duon har skrivit musiken till en mängd installationer på olika gallerier och varit inblandade i många projekt på det lilla stockholmsbolaget Frequent Frenzy. Men de senaste fem åren har de inte gett ut något alls.

Nu har de under namnet Obconic plockats upp av Stakka Bo och hans etikett Beverage där de anslutit sig till technofreaksen Lucky People Center och Nåid. Tyvärr vibrerar det nya materialet inte av samma spänning som Omalas gamla skivor. Karperyd och Tegnér har beslutat sig för att göra modern dansmusik. Men när de ersätter sina akustiska element med slimmade och elektroniska ljud försvagas länken mellan deras sequencer och min ryggmärg.

Spår som »Myoclonic Jerk« påminner om det tidiga nittiotalets »intelligenta techno« som satte likhetstecken mellan smarthet och frånvaron av dramatisk basprogrammering. Samplade röster som mumlar om sinnesutvidgning och hjärnans hemligheter ger också utslag på klichédetektorn.

På hyllan för snabbkonsumerade chill out-medel får Obconic godkänt. I skivsamlingen intill Omalas ljudtripper får de bakläxa.

Fredrik Strage

Filed under: Album #18, Betyg 04, Fredrik Strage, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: