Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #25] Hasselldisko!

JON HASSELL

Vernal Equinox [1977]

Lovely/import

Hassells första soloalbum är sökande men ofärdigt. Inspelat i Toronto med Michael Brook som tekniker, efter att några vilda New York-år just brakat samman i sex och droger. Medverkar gör också den suveräne brasilianske slagverkaren Nana Vasconcelos »som Don Cherry pekade ut för mig en dag nere i Soho«. På »Caracas Night September II, 1975« kompas han enbart av syrsor.

JON HASSELL

Earthquake Island [1979]

Tomato/import

Nervig funk från regnskogen. Inspelad i Jimi Hendrix gamla studio med bland andra Miles Davis tablaspelare, och Miroslav Vitous och Dom Urna Romao från Weather Report.

»Den här skivan blev för mycket jazzfusion, antagligen blev jag bländad av all musikalisk eldkraft jag hade samlat ihop«.

JON HASSELL & BRIAN ENO

Possible Musics – Fourth World Vol. 1 [1980]

EG/Virgin

Jon Hassells mest berömda skiva och en av hans bästa. Sommaren 1979 träffade han Brian Eno och David Byrne — »vi blev alla tre rånade på en karibisk utomhusfestival i Brooklyn« — och Hassell spelade trumpet på ett spår på Talking Heads »Remain in Light«. Tack vare Eno får Hassell för första gången riktig ordning på sina Fourth World-idéer.

JON HASSELL

Dream Theory in Malaya – Fourth World Vol. 2 [1981]

EG/Virgin

Om möjligt ännu bättre, och Hassells första mästerverk. Tydlig påverkan av sydostasiatisk musik, bland annat indonesisk gamelan. Inspelad i Daniel Lanois studio i närheten av Toronto tillsammans med Eno, Brook och konstnären Walter de Maria — också känd som Velvet Undergrounds förste trummis.

JON HASSELL

Aka-Darbara-Java (Magic Realism) [1983]

EG/Virgin

Hassells egen favorit, som han kallar för postmodern exotism. Extremt användande av lager-på-lager-teknik. Kan till exempel sätta ihop en senegalesisk trumslagare inspelad i Paris med filmarrangemang från femtiotalets Hollywood och en pygmésångare från Centralafrika. Fascinerande som teori men svårt att ta sig in i.

JON HASSELL

Power Spot [1986]

ECM/import

Hassell bildar trio tillsammans med keyboardisten Jean-Philippe Rykiel och slagverkaren JA Deane. Inhopp av Eno på bas och Michael Brook på gitarr. Tät, elektronisk musik med smattrande slagverk i det inledande titelspåret. Musiken är ändå lika abstrakt och vacker som dimma över ett gryningslandskap.

JON HASSELL

The Surgeon of the Nightsky Restores Dead Things By the Power of Sound [1987]

Intuition/Import

Samma trio på turné runt Europa. Styckena har titlar efter europeiska storstäder (plus Vancouver i Kanada) och trots den hyperpsykedeliska titeln är musiken mer avskalad och elektronisk än någonsin. Kraftwerk-inspirerad: grått regn över Europa.

JON HASSELL & FARAFINA

Flash of the Spirit [1989]

Intuition/import

Hassells andra mästerverk, där han går i närkamp med den mästerliga slagverksgruppen Farafina från Burkina Faso. Arbetar återigen med Brian Eno och Daniel Lanois. Trots Farafinas slagverksmattor är skivan fylld av ett märkligt lugn. »Vi övade i ett hus utanför Paris i två veckor. Jag tycker fortfarande att Brian Enos mixar är alldeles för reducerade, de spår som Lanois mixat är kraftfullare.«

JON HASSELL

City: Works of Fiction [1990]

Opal/Warner

Hassell flyttar in i storstan och upptäcker hip hop. »City« är en makalös skiva, som dock inte lämnar en millimeter gratis åt lyssnaren. Tung elektrofunk, starkt influerad av Miles Davis sjuttiotalsplattor. 808 State gjorde flera remixar av »Voiceprint (Blind From the Fact)« på en femspårsskiva.

JON HASSELL & BLUESCREEN

Dressing For Pleasure [1994]

Opal/Warner

Hassell dyker djupare bland hip hop-tolvorna, men kommer upp med en av sina svagare plattor. Musiken kaleidoskopisk och läcker, men ojämn. Hassell säger att han lurades av att ligga på storbolaget Warner. »Jag hade den idiotiska tanken att jag skulle kunna göra en platta som sålde en massa, men när »Dressing For Pleasure« väl var klar, hade de ingen aning om vad de skulle göra med den.«


Magnus Säll

Filed under: diskografi, Magnus Säll, POP #25, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: