Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #25] Bus 75


ADDIS BLACK WIDOW — rapduon med rötterna i Oakland, Addis Abeba, Göteborg och Teheran — är tillbaka under namnet Bus 75 tillsammans med ett gäng polare från andra sidan Atlanten. För två år sedan debuterade Pigeon och Da Cream med albumet »The Battle of Adwa«. Singeln »Innocent« och de snabbare låtarna som »Happy African« var skojiga, sensuella och funkiga som ingen annan hip hop gjord i Sverige. Lika skönt låter Bus 75 som är den första ugivningen på Pigeon och Da Creams etikett Raw Meat. I bandet finns också tjejerna School, UN och Sooni samt Pigeons hantlangare KB.

— Addis Black Widow tar en paus, förklarar Cream. Bus 75 var Schools idé. Hon kommer från Oakland precis som vi och skriver fin poesi. Gruppnamnet visar att vi är internationella. Det finns en buss nummer 75 i alla städer i hela världen.

Pigeons studiokonster får musiken att landa någonstans mellan A Tribe Called Quest, The B-52’s och gammal, tjock old school-hip hop. Vid mikrofonen går Cream loss om afrocentrism, gräsrökande och lesbiskt sex. Låtarna är ettriga som hopprepsramsor på en skolgård.

— Jag vet inte varför det blir så mycket sex, fnissar Cream. Det är bara något som händer. Kanske lyssnar jag för mycket på Prince.

Albumet inleds med »Menage à Trois«, en lunkande pastisch på Isley Brothers »Caravan of Love«. »Bad Girl« är snabbast med vansinniga brussamplingar och en text som skulle få Snoop Doggy Dogg att rodna. Knasigast är »Introduktionskurs i svenska« där Pigeon babblar surrealistiskt nonsens och förvandlas från b-boy till kocken i Mupparna.

— Den låten är ett anthem till mina första lektioner i svenska, säger Pigeon. Jag föstes in i ett rum tillsammans med invandrare från vitt skilda delar av världen och meningen var att vi skulle lära oss svenska samtidigt. Det var helt sjukt. Ingen förstod ett smack.

En av gruppens största behållningar är Pigeons ljusa röst. Vocoder och effektboxar gör den ännu läckrare.

— Folk hajar inte att jag kan vara så storväxt och ändå ha en »pussy voice«. Jag låter mesig även när jag anstränger mig för att vara hård. Men jag är inte ensam om det. Har du hört Mike Tyson prata? (Pigeon gör en pipig Mike Tyson-imitation) Tur att jag inte låter så.

Lagom till Bus 75:s debut har Da Cream också beslutat att byta namn. Ett resultat av alldeles för många kvällar med »Taxi Driver« i videon.

— Kalla mig Robert De Creamo.


Fredrik Strage

Filed under: Fredrik Strage, POP #25, , ,

2 Responses

  1. Joanna skriver:

    åh… vad jag skulle ge för att ha bilden stor… föer att ha alla bilder som finns på dom överhuvudtaget!!!!!

    Inte för jag tror det men om du orkar så maila den/dom om du har fler? 😀
    så är du BÄST!!!!!! För jag älskar dom (å cream mest då!) som inget annat!

  2. Pontus skriver:

    Joanna: Kirrat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: