Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #18] Album: MC EIHT – Death Threatz

MC EIHT

Death Threatz

Epic/Sony

Västkustrapparen MC Eiht hade en biroll i bröderna Hughes ghettoskildring »Menace II Society«. Han spelade småfifflaren A-Wax och fick samtidigt en hit med »Streiht Up Menace« från filmens soundtrack. Tre år senare glider han fortfarande omkring på samma smutsiga bakgator i Los Angeles med sitt gäng Compton’s Most Wanted i släptåg. De ser bröder skolka från skolan. Hänga i gathörnen. Råna affärer. Och raderas ut av en överdos eller en svärm pistolkulor innan de fyllt 25. Inte undra på att Infinite Mass diggar honom stenhårt och har låtit honom producera två spår på sitt kommande album.

På femte soloskivan höjer MC Eiht några låtar över kalifornisk standardfunk. Kontrabasen och munspelet i »Drugs & Killin’« och pianokompet i »Collect My Stripez« bryter av mot de vanliga hallicksyntarna på ett snyggt sätt. »Killin’ Nigguz« har så raffinerade stråkarrangemang att de skingrar smogen över Los Angeles. Annars låter det mesta endimensionellt och tjurskalligt. Inte ens MC Eihts polare Da Foe, en sextonåring som rullar alla »r« på ett uppkäftigt sätt, räddar de jämntjocka beatsen.

Texterna är inte mer spännande. MC Eiht vill visa hur det ser ut i ghettot, men åtta år efter »Straight Outta Compton« räcker det inte att bara spegla misären för att vara intressant. Gangsterrappare efter gangsterrappare har sprungit in i den gamla socialrealistiska återvändsgränden. Det behövs nya och personliga perspektiv, något som fångar oss som tröttnat på att höra samma gamla »tha hood for real«-schabloner på skiva efter skiva.

Av en gammal räv som MC Eiht hade man förstås väntat sig något smartare. »Death Threatz« är en lika tråkig som motbjudande soppa av krutrök, ambulanssirener och gang-banging. Att lyssna på den är som att följa med O-Dog, en buse i »Menace II Society«, när han skjuter en koreansk butiksägare och snor kassetten från bevakningskameran. Sedan sitter han på ett party och visar mordet för sina vänner. Om och om igen.

Fredrik Strage

Filed under: Album #18, Betyg 03, Fredrik Strage, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: