Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #18] Album: DIVERSE ARTISTER – Les Cool Sessions 2

DIVERSE ARTISTER

Les Cool Sessions 2

Delabel/Virgin

MC Solaar, den franska rapmusikens förste och största stjärna, beskrev en gång sin producent och låtskrivare Jimmy Jay som hälften människa, hälften sampler. Det skedde på omslaget till »Les Cool Sessions«, en fransk hip hop-samling som Jimmy gav ut 1993.

Jimmy Jay samplar allt som rör sig. Han har fler skivor än Virgin Megastore på Champs Élysées. Och han är inte rädd för att använda dem.

Dessutom är han en duktig talangscout. Några av de okända homeboys som prövade sina vingar på »Les Cool Sessions« har flugit upp på topplistorna (i synnerhet La Funk Mob och Les Sages Poètes De La Rue). Resten av grupperna har i alla fall gjort sig hörda utanför Paris betongförorter.

På »Les Cool Sessions 2« presenterar Jimmy ett nytt gäng hungriga mikrofonpoeter. De yngsta ser ut som kidsen som sjasar fritidsledarna från ungdomsgården med sprayburkar och fet bas. De äldre ser ännu argare ut.

Jimmy borde ha sållat en smula bland grupperna som diggar horrorcore. Många röster på skivan kunde lika gärna dubba dialogen i George A. Romeros zombiefilmer på franska biografer; särskilt Madison Le Bourreau & Christo Le Barbare (bödeln och barbaren), som rappar så långt ner i svalget att de låter mer spyfärdiga än coola.

Men de flesta bidragen är ändå spännande biljetter till de mörka kvarter som aldrig syns från turistbussarna i Paris. »Justqu’au Bout de la Nuit« med duon Lamifa rullar fram över ett spräcklig basgroove, Hostile bränner av dödliga jazzsmällare och Lady Laistee kräver respekt så högt att hon får stereon att knaka. Allt är effektivt sammanfogat av DJ Logistiks scratch och ghetto-pladder.

»Les Cool Sessions 2« är fortsättningskursen för alla er som upptäckte fransk hip hop på samlingsalbumet »La Haine«.

Fredrik Strage

Filed under: Album #18, Betyg 06, Fredrik Strage, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: