Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #18] Album: HUSTLERS OF CULTURE – Many Styles

HUSTLERS OF CULTURE

Many Styles

Wall Of Sound/import

»Never followed a code. Still dropped a load. Never question what I am God knows. Cause it’s comin’ from the heart. What I got better get some. Get on up… hustler of culture.« Chuck D suger länge på de sista tre orden. Som om de bar på en tyngre betydelse än resten av texten. Han släpper dem på den samplade funkmattan som stora stenbumlingar och »Welcome to the Terrordome« rusar vidare mot sitt crescendo.

DJ-bröderna Phil och Matt Dykes och deras kompis Richard Yori har lyssnat på den där Public Enemy-passagen många gånger. I fem år har de kallat sig Hustlers Of Culture och lekt elektroniskt plockepinn med bebop, dub, funk och house. 1993 samlade de sina singlar på samlingen »All That… and Then Some More« och fick ett mindre genombrott. Sedan gjorde de inte så mycket väsen av sig. De saknade skivkontrakt och de enda som lanserade trion för en större publik var Chemical Brothers som jämt mixade in den halsbrytande »Herbs and Spices« i sina DJ-set.

Nu har Mark Jones, boss på Londonetiketten Wall Of Sound, släppt in trion i en studio där de spelat in sitt första riktiga album. »Many Styles« tacklar sig fram mellan flyhänt jazzimprovisation och elektrisk trip hop. Phil, Matt och Richard matar sina maskiner med congas, tromboner, elorglar, panflöjter och ren distortion. Sedan sätter datorerna en klump feta funkriff i halsen och hostar upp alltihop i stompig hip hop-takt.

»Original Hustler«, »Grit« och »Break Da Beats« är skitigast och ösigast. Något att spela när man somnar framför »Taxi Driver« och i drömmen skjutsas runt av Travis Bickle längst de porrigaste gatorna i Harlem, medan funken krossar bilradion och gatugängen håller takten på vindrutan med cykelkedjor.

Fredrik Strage

Filed under: Album #18, Betyg 07, Fredrik Strage, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: