Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #18] Album: JOE HENRY – Trampoline

JOE HENRY

Trampoline

Mammoth/Atlantic

Joe Henry är en av USA:s många alltför väl bevarade rock’n’roll-hemligheter. Han är sinnebilden för den där sortens rockartist som kan göra fyra—fem utmärkta album utan att någon utom de mest initierade och nyfikna fantasterna reagerar. Men han gnetar på, fast förvissad om att belöningen kommer förr eller senare.

Kanske »Trampoline« blir studsmattan upp till de högre sfärerna för talangfulle Joe Henry, som debuterade redan för tio år sedan. Bakom sig har han en handfull fina plattor, däribland »Kindness of the World« från 1993, med bland annat Jayhawks och Victoria Williams som kompmusiker.

»Trampoline«, som producerats av Joe Henry själv tillsammans med Patrick McCarthy, är utan tvekan hans mest ambitiösa och starkaste album. Den traditionella rotrocken från förr får en ny, mer sammansatt och spännande färgsättning: lite avancerad popkonst à la Elvis Costello eller Randy Newman, som i den vackra balladen »I Was a Playboy«, lite kantig dansmusik, som i Sly Stone-covern »Let Me Have It All«, lite tom waitskt experimenterande, som i »Flower Girl«, där Joe Henry blandar sin egen nasala röst med bland annat en sopran och en tramporgel. Resultatet blir suggestivt. Och mycket, mycket känslosamt.

Lika dramatisk, fast på ett annat sätt, är »Ohio Air Show Plane Crash«, med effektfullt taggig gitarr av Helmet-gitarristen Page Hamilton.

Joe Henry är i likhet med exempelvis Dan Zanes — vars soloplatta från i fjol är en äldre kusin till »Trampoline« — en sökare, som vågar ge sig utanför det egna revirets gränser. Han är beroende av, men inte bunden till, sina rötter, vilket gör att musiken känns levande och otvungen.

»Trampoline« är ett väldigt vitalt album.

Micke Widell

Filed under: Album #18, Betyg 08, Micke Widell, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: