Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #14] Vi kallar den POP (Vad kallar du din?)

VET INTE OM ni har börjat märka att vi skriver om samma saker hela tiden. Jaså, ni har noterat det. Men vi slutar inte för det.

Det handlar fortfarande om samma drömmar och förhoppningar som unga män och kvinnor alltid har haft. Ni vet, de där drömmarna som alltid handlar om neonljusen i storstaden. Om något bättre och större. Om något meningsfullt.

De där drömmarna som alla popsånger handlar om. Och om det utanförskap som var anledningen till att de skrevs.

Så vi bestämde att det skulle få utgöra lite av ett tema i POP#14. När vi talade med Liam, Noel, Jarvis, Candida och Mick föll det sig alldeles naturligt att tala om varför vissa människor vågar lämna allt bakom sig för att de måste ta över hela världen och varför andra bara stannar kvar.

När Liam och Noel och Mick talar om Manchester, när Jarvis pratar om Sheffield så känner man helt enkelt igen sig. Man har varit där, man kanske fortfarande är kvar, man har inte nått lika långt, man kanske inte vill det heller. Och så vidare. Liam har sex kompisar.

Vi känner igen oss. På ett eller annat sätt.

Att vi träffade David Bowie faller lika naturligt in i ramen. Ingen annan har som Bowie — om vi för ett ögonblick glömmer Jörgen Cremonese i Whipped Cream — personifierat och projicerat rastlösheten, missnöjet och den där drömmen om att vakna nästa morgon som någon annan. Dessutom heter hans nya album »outside«.

Utanförskap.

Och så Willie Nelson, ständigt denna Willie Nelson. Är det någon som vet vad det innebär att vara utanför — i det här fallet utanför lagen — så är det farbror Willie. Och, ja, det är samma Willie som Andrew Weatherall i POP#8 utsåg till den enda riktiga punkaren. Eller nåt sånt.

Popredaktionen

oktober 1995

Filed under: POP #14

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: