Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #13] Beppe

PÅ GALS & PALS livealbum, »På nya Äfventyr«, inspelad på Hamburger Börs två dagar före julafton 1965, framför vokalgruppens sex medlemmar varsitt solonummer. Låtarna har namn efter medlemmarna: »Pia Lang«, »Svante Thuresson«, »Beppo Gräsman«, »Kerstin Bagge«, »Lasse Bagge« och »Ulla Hallin«.

Beppe Wolgers skrev texterna till dem allihop. Texten till Svante skulle kunnat handla om Beppe själv:

»Jag är hip, baby/jag är cool/som en swimmingpool/jag är hip/jag är den hippa människan/Svante >Hip, man< Thuresson/jag är cool/cool som en barstol/jag är hip, baby/jag är cool/som en vintersol.«

Beppe hade mycket väl kunnat spara de raderna till sin klassiska tolkning av den jazziga jättenallen Baloo i Disneys tecknade version av »Djungelboken«. Och Baloos one-liner »Kom igen katten, det svänger!« är i dag en av det traditionella svenska julfirandets få höjdpunkter.

Ända sedan han, tillsammans med bland andra Lars Forsell och Pär Rådström, skrev och spelade revyer på femtiotalet fram till sin död, 1986, var Beppe en svårkategoriserad figur.

De flesta förknippar fortfarande Beppe starkast med allt han gjorde för små barn. Hans godnattstunder, hans roller som Pippi Långstrumps sjörövarpappa och snäll farbror som kommunicerar med skånska humlor i »Dunderklumpen« och som hjärnan bakom Glömmabortsson.

Beppe Wolgers åstadkom för mycket inom alldeles för många områden för att riktigt passa in. Han skrev och medverkade i otaliga sketcher för och med de flesta av de stora svenska komikerna, han upprörde svenska folket som ett av »Skäggen« i TV-programmet med samma namn, han var poet och författare och han skrev och översatte många, många av den svenska sextiotalspopens vackraste texter. Monica Zetterlunds »Sakta vi gå genom stan« och »Monicas vals«, Gals & Pals »Vinter i skärgår’n« och »Säg hör jag en vals?« är bara några av dem. Lill Lindfors, Alice Babs, Povel Ramel och Zarah Leander var några andra som spelade in sånger med texter av Beppe.

Tillsammans med skivbolaget Metronome började Tom Wolgers — pianist med ett förflutet i Lustans Lakejer och tillika Beppes son — i vintras planera och skissa på en CD-box där alla sidor av allkonstnären Beppe ska finnas representerade.

— Han var ju en sökare som aldrig upphörde att experimentera, säger Tom. Och nu känns det väldigt, väldigt kul att gå i pappas fotspår.


Andres Lokko

Filed under: Andres Lokko, hemma, POP #13, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: