Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #13] Whale


DESPERADOROCKARNA Whale har problem. Allt började i höstas när Cia Berg, Gordon Cyrus och Henrik Schyffert kom tillbaka till ett hotellrum i Berlin efter att ha fått pris vid MTV Awards.

— Vi var jättefulla och ville göra något vilt, minns Henrik. Så vi städade hotellrummet innan städerskorna kom. Vi putsade, bäddade, vek fina snibbar på toalettpapperet och skruvade fast korkarna på flaskorna i minibaren. Det var helt crazy.

Rockstjärnor förväntas slå sönder saker när de bor på hotell. Därför blev städpersonalen förvirrad och arg. De talade med Whales manager Cameron McVey och fick en ursäkt. Men Whales svårigheter var inte slut.

— Gordon fick ett återfall, berättar Henrik. Han tömde askkoppen i ett flygplan i en liten plastpåse som han slängde när vi landat.

Beteendet kallas »compulsory cleaning«, ett nytt knark i rockens självförbrännande värld.

— Vi vet att det är onödigt att hålla på med sant här skit, erkänner Henrik. Men är man ung, dum och kåt så är man. Man vet inte hur man ska få utlopp för all sin energi. Det kan vara svårt att kanalisera den.

Ella Niia, jurist på Hotell- och Restauranganställdas Förbund, tror inte att hotellpersonalen blir överflödig till följd av den nya trenden.

— Artisterna kan ändå inte städa lika bra som städerskorna. De kan knappast släpa med sig dammsugare och nya lakan när de checkar in. Städerskor har dessutom tillgång till en hel del professionell städutrustning som rockbanden saknar.

Hon ser »compulsory cleaning« som ett positivt inslag i rockkulturen.

— Om det är ett tvångsbeteende kanske det är farligt. Men det måste finnas plats för många djur i herrens trädgård, säger Ella.

Whale vet att de lever på gränsen. Frågan är bara om fler hamnar i städträsket när deras debutalbum »We Care« släppts.

Uppmuntrar ni era fans till det här?

— Absolut inte! Stay away from it! Vi vill att andra lär sig av våra misstag.

Hur kommer ni att tackla det under er turné?

— Vi turnerar med Teddybears och de tycker att vi ska lägga av med det. Men det skulle vara jävligt kul att rocka loss med dem en kväll och städa ett hotellrum eller kanske hela turnébussen. Det är ju så med rock’n’roll, ibland spricker det liksom bara.


Fredrik Strage

Annonser

Filed under: Desperadorockare, Fredrik Strage, POP #13, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: