Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #18] Album: THE BELOVED – X

THE BELOVED

X

Eastwest/Warner

The Beloved fortsätter på sitt tredje album att skapa elektronisk levitationsmuzak med ett patos som försöker nå långt utanför stratosfären. Det är rymdanspelningar som »Three Steps to Heaven«, »Crystal Waves« och »Spacemen« för hela slanten, men »X« dras med ett besvärande gravitationsproblem. Det saknas substans såväl som originalitet, och efter några låtar med Jon Marshs karakteristiskt sövande stämma börjar jag fundera på vilka The Beloved egentligen vänder sig till. Den här kosmifierade mjuktechnon är inte tillräckligt klämmig för att fungera på dansgolvet, men är å andra sidan alldeles för trist och konventionell för att appellera till konnässörer av maskinell pop.

Sedan förra albumet »Conscience« och den harmoniskt böljande »Sweet Harmony« har den experimentella dansscenen formligen exploderat och 1996 finns det en djungel av mycket mer spännande och vital musik att botanisera i.

The Beloveds musik låter ömsom som ratade Aphex Twin-alster upp-piffade med hysteriska Army Of Lovers-körer inspelade på diktafon; ömsom som om ett bakfullt Pet Shop Boys hade lekstuga i studion med en snedtänd Goldie.

Här finns dock ett guldkorn, den inledande »Deliver Me«, där Beloveds patenterade syntfluff förenas med Mahlerskt neurotiska stråkharmonier.

Anna Hellsten

Filed under: Album #18, Anna Hellsten, Betyg 04, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: