Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #18] Fly

LÅNGT INNAN begreppet swindie myntades åkte Easy på ett segertåg som gav dem skivkontrakt med engelska skivbolag, turnéer med band som Lush och Charlatans och strålande recensioner för debutalbumet »Magic Seed«. Easy var det första inhemska indiebandet som slog utanför Sveriges gränser. Och i sångaren Johan Holmlund hade de en frontgestalt som lyste med stor kraft.

Sommaren 1994 tog det roliga slut. Easy upplöstes när alla medlemmar kände att de inte kunde komma vidare. Johan fortsatte jobba med musikern Quant, som varit med och mixat mot slutet. De hyrde ett rum som de fyllde med datorer och syntar och började experimentera hejdlöst. Efter hand kom före detta Easy-medlemmarna Rikard och Anders med, samt tre nya förmågor: Fredrik, Per och Nicholas.

Fly är en logisk fortsättning på Easy. Huvudmålet är fortfarande den perfekta poplåten. Den brittiska poppen finns där i grunden, men experimenterandet med mer dansanta stilar, som de testade genom att låta Fortran 5 mixa om sista Easy-singeln »Listen to the Bells«, utvecklar de nu på ett par låtar som Johan gärna beskriver som »psykedeliska«. »Hey Little Dead Girl« har en ambient inramning, »Cosmic Mine« innehåller ett parti med österländska rytmer.

— Det roligaste vore att hitta en producent som kan arrangera låtar på klassiskt popvis; att spela in med Roy Wood, den mest bortglömde av sextiotalets pophjältar, och sedan låta någon nittiotalsfigur mixa materialet.

Johan Holmlund är nyfiken. Han ställer motfrågor. Vad tror du om Sex Pistols? Hur tror du Kent kommer att stå sig om tio år? Är Speaker bra? Men det är förstås hans egen nya musik som betyder mest.

— Det viktigaste är att göra bra låtar. Det blir inte sämre om vi inte lyckas kommersiellt. Televisions »Marquee Moon« är ju inte en sämre platta för att den inte har sålt miljoner. Samma sak med Loves »Forever Changes« eller Suicides två första album, de är ju lika fantastiska för det.


Terry Ericsson

Filed under: hemma, POP #18, Terry Ericsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: